Stručnjaci otkrivaju: Treba li vaša kosa kremu za zaštitu od sunca?

Napisano na 16. lipnja 2019.

Svi znamo koliko je krema za sunčanje neophodna kada je zaštita naše kože od štetnih sunčevih zraka u pitanju, no postavlja se pitanje šta je s našom kosom? Naime, u posljednih nekoliko godina pojavili su se proizvodi za njegu kose koji štite kosu od štetnih sunčevih zraka. Reklame za ove proizvode obično tvrde kako oni sprječavaju oštećenje vaše kose od sunca, obećavaju kako vaša kosa neće biti suha, lomljiva, te da će izgledati zdravo i sjajno. No, djeluju li proizvodi za kosu onako kako nam to reklame obećavaju i trebamo li zaista koristiti ove proizvode?

Huffpost je razgovarao s frizerima koji su otkrili da sunce baš onako kako utiče na našu kožu, utiče i na našu kosu, pa ukoliko koristite kremu za sunčanje dobro je da koristite i kremu za kosu.

Frizerka Laura Dyer iz u New Yorku, objasnila je da sunce uzrokuje da se kutikula kose otvori i na taj način dopusti uklanjanje vlage i melanina.

Ukoliko je vaša kosa farbana ona će od sunca posvijetliti. Zbog toga Dyer savjetuje da koristite kremu za kosu koja štiti vašu kosu od štetnih sunčevih zraka. S njom se slaže i frizerka Kirsten Klontz koja kaže da izlaganje suncu razgrađuje proteine ​​u kosi što uzrokuje njeno lomljenje i ispucale vrhove.

Važno je napomenuti da postoji razlika između proizvoda s oznakom SPF (faktor zaštite od sunca) i proizvoda koji imaju oznaku UV zaštite.

SPF se obično povezuje s kremama za sunčanje za vašu kožu. Međutim, na tržištu postoje brojni proizvodi za kosu koji uključuju SPF. Proizvodi koji sadrže SPF mogu djelovati i kao krema za sunčanje za vaše vlasište jer sprječavaju da vam tjeme izgori.

Kada su u pitanu proizvodi za zaštitu od UV zraka oni oblažu dlaku kako bi mogla odbiti sunčeve UV zrake. Ovi proizvodi smanjuju suhoću kose i sprječavaju beživotan izgled vaše kose.

Frizeri kažu i to kako nećete dobiti rak kose ako na nju ne nanesete proizvod za zaštitu od sunca, ali ako želite zaštititi kvalitetu vaše kose, složili su se da ćete njihovom upotrebom zaštiti i kosu i tjeme. Kazali su i kako su šeširi, posebni oni s velikim obodom također odlična opcija za zaštitu kose od sunca.

Frizeri su naglasili i kako su SPF proizvodi za kosu posebno korisni za ljude s ofarbanom kosom.

Izvor: Klix.ba

Oznake

Nastavite čitati

Current track

Naslov

Glazbenik